Kryssning med DX-Vännerna – Tredje turen

På DX-Parlamentet i Jönköping 2017 bestämdes att en tredje tur med Viking Lines Cinderella skulle göras under första kvartalet 2018, en favorit i repris, som börjar bli en tradition vartannat år. DX-Vännernas ordförande, Stig Granfeldt, som har varit reseledare på de tidigare turerna, började sondera och det bestämdes att åka ut på norra Östersjön – Ålands hav 11 – 12 februari.

För egen del inleddes resan, denna gång med min fru Amy som resekompanjon, en 0-gradig, gråmulen vinterdag med att ta Viking-bussen från Västerås Resecentrum mot Viking Lines färjeterminal i Stadsträdgården. Väl framme vid halv fyra så var några av DX-Vännerna redan samlade, och vi blev 11 st (lika många som förra kryssningen) efter ett sent återbud. Deltagarna kom från Forsa i norr till Råå i söder och Göteborg i väster till Stockholm i öster. Som en konferensgrupp så fick vi borda M/S Viking Cinderella kl. 16:00, drygt en timme före de ”normala” resenärerna, inte för att vi skulle vara onormala på något sätt, förutom att vi kanske har en något ovanlig hobby i dagens läge.

Hugo Wandel
Hugo Wandel

Vi började mjukt med en välkomstdrink (champagne), kaffe och frukt i ”vår” konferenslokal och några inledande ord av Stig och en tyst minut för vår bortgångne vän Hugo Wandel, som deltog i förra kryssningen. Stig informerade också lite om det kommande DX-Parlamentet i Jönköping första helgen i maj, som arrangeras tillsammans med ARC-SWB.

Sedan tog Ronny Forslund över och berättade om arbetet med framtagningen av DX-boken som var klar slutet av 2016. Han påpekade att det är viktigt att fortsätta dokumentationen av DX-ingens historia, den är ju inte slut med att DX-boken är skriven.

Kvällen inleddes sedan med en gemensam buffé-middag som följdes av en liten fikastund i konferenslokalen med lite allmänt DX-prat och undertecknads presentation ”Ett Illustrerat Radioprogram”, världspremiär för en bildsatt podcast, baserad på programmet jag gjorde förra året för FMiV, närradion i Västerås.

cinderella nöjesliv
cinderella nöjesliv

Sedan var det dags att utforska nattlivet ombord. I Nöjescaféet spelade det populära dansbandet Martinez och i Étage spelade Hedins och Special Delivery by Stefan Andersson. I baren var det fullpackat när The Legends, d.v.s. Henrik Åberg (Elvis Presley), Johnny Duvert (Roy Orbison) och Jerry Carlson (Jerry Lee Lewis), rockade loss och spelade gammal god musik som passade de kryssande DX-Vännerna.

Leif Eriksson
Leif Eriksson

Söndagsmorgonen inleddes med frukost i Seaview restaurangen, där de som ville fick ett glas bubbel att kickstarta dagen med. Till skillnad mot förra turen då alla tackade nej, tog flertalet denna gång ett glas. Därefter följde dagens presentationer och först ut var Leif Eriksson, kanalchef på P4 plus. Han berättade om den digitala radiokanalen P4 plus (inte P4+) och han informerade om hur kanalen startade hösten 2016 med ”de över 60” som målgrupp, vilken huvudsaklig musik som spelas (50- till 70-tals), vilka äldre program som återutsänds och kommer att återutsändas och vilka programledare man knutit till kanalen. Tyvärr sänds P4 plus sporadiskt i det ordinarie FM-bandet.

Jan Mosander
Jan Mosander

Sedan blev det ett föredrag av journalisten Jan Mosander om äventyret på Costa Concordia. Jan, som även deltog i den första DX-V-kryssningen 2014, var tillsammans med sin fru Ingalill, bl.a. känd från Go´kväll i SVT1 som bokrecensent, ombord på kryssningsfartyget Costa Concordia som sent på kvällen fredagen den 13 januari 2012 gick på grund och förliste vid ön Giglio utanför Toscana med totalt 4 234 personer ombord. Det var en mycket intressant och personlig skildring av fartygskatastrofen som krävde 32 offer. Jag såg själv ett av systerfartygen till Costa Concordia i Stockholm, när jag kom tillbaka från en kryssning till Riga 2013.

Stig summerade därefter konferensdelen och tackade deltagarna för trevlig gemenskap under nästan ett dygn tillsammans. Alla deltagare fick sedan ge sina intryck av kryssningen och alla var mycket positiva.

Ronny Forslund, Peter Stillberg och Kjell Östlund
Ronny Forslund, Peter Stillberg och Kjell Östlund

Vid 1-tiden var det dags för gemensam buffé-lunch med nästan samma meny som buffé-middagen kvällen innan. Sedan fanns det tid att ”shoppa loss” i taxfree-butiken för dom som inte gjort det kvällen innan.

Meteorologerna hade inför avresan indikerat att det skulle bli blåsigt på måndagen, upp till kuling, men av det märkte vi inget och ungefär 15:30 var vi åter på fast mark, gruppen splittrades och för egen del dags för bussresa hem till Västerås med min fru.

Ännu en mycket trevlig utflykt med vänner från DX-Vännerna. Några saknades av olika anledningar, men dom får väl hoppas på att det blir en fjärde tur, så dom får inandas havsluft och uppleva gemenskapen i goda DX-vänners lag.

Deltagare:

Leif Eriksson, Stockholm

Ronny Forslund (RFK), Svartsjö

Amy Gayo, Västerås

Stig Granfeldt (SG), Karlstad
Per-Åke Hellander, Hägersten

Jan Mosander, Stockholm

Peter Stillberg (PSG), Forsa

Lennart Weirell (LWV), Västerås

Lars Wieden (LW), Göteborg

Rolf Åhman (RÅM), Älvsjö

Kjell Östlund, Råå
/ Kryssningsrapportör Lennart Weirell /