Kryssning med DX-Vännerna – Andra turen

dxv2016
dxv2016

På senaste DX-Parlamentet i Stockholm väcktes frågan om en andra tur med Viking Lines Cinderella. Ordföranden i DX-Vännerna, Stig Granfeldt, som var reseledare på första turen, drog igång med förberedelser och det bestämdes att åka ut på böljan den blå 23 – 24 oktober.

För egen del inleddes resan en gråmulen dag med att ta buss från Västerås Resecentrum mot Viking Lines färjeterminal i Stadsträdgården. Bussen var fylld till sista plats när vi lämnade Bålsta som var sista stoppet innan Stadsträdgården. Majoriteten av de 57 passagerarna hade väl uppfyllt pensionsåldern och jag tillhörde nog den yngre kvartilen. Väl framme så var de flesta DX-Vännerna samlade, och snart anlände även de 2 utestående från Norrköping, så vi blev 11 st (fyra färre än första kryssningen och nästan hälften av oss var med på den första). Eftersom vi var en konferensgrupp så fick vi borda M/S Viking Cinderella kl. 16:00, drygt en timme före de ”normala” resenärerna. En annan grupp som också fick gå ombord i förtid var 1,6- och 2,6 miljonerklubbarna som gjorde en författarkryssning med några av Sveriges mest populära författare: Herman Lindqvist, Cecilia Hagen, Annika Jankell, Ebba Witt-Brattström, Katerina Janouch, Alexandra Charles m.fl. Dessa två klubbar verkar för att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor, införa det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning.

dxv17_2Vi började mjukt med lite kaffe och frukt i ”vår” konferenslokal och några inledande ord av Stig och en tyst minut för våra bortgångna DX-Vänner. Det var för att hedra Björn Fransson som avled några dagar innan kryssningen och Claës-W. Englund som avlidit sedan förra kryssningen. Båda var ju med på den första kryssningen 2014. Sedan var det var dags för dagens första och enda presentation. Det var Ullmar med rubriken “Från Björneborg till Gustava” där han berättade om sina tidiga år som DX-are. För er som inte vet så ligger både Björneborg och Gustava i Värmland.

Kvällen inleddes sedan med en gemensam buffé-middag som följdes av en liten samling med lite allmänt DX-prat.

Sedan var det dags att utforska nattlivet ombord. I Nöjescaféet spelade det populära dansbandet Jive och i Étage hittade man skådespelaren och sångaren Anders Ekborg, son till skådespelaren Lars Ekborg, som sjöng med gästbandet Special Delivery by Stefan Andersson. SG och undertecknad var nog de två sista i vår grupp som uppsökte våra kabiner för nattvilan vid midnatt.

Gösta Åkerlund, foto: Stig Granfeldt
Gösta Åkerlund, foto: Stig Granfeldt

Söndagsmorgonen inleddes med frukost i Sea-view restaurangen, där vi kunde fått ett glas bubbel att starta dagen med om vi velat, men alla tackade nej. Därefter följde dagens presentationer och Gösta Åkerlund inledde med ”IBRA Radio – från båt till webb”. Han berättade om IBRA:s historia från idéerna med att sända från båtar, via Tangers till dagens situation här man hyr in sig på olika sändare runt om i världen. IBRA betyder ju International Broadcasting Association, för man kunde inte använda IBA eftersom den förkortningen var redan upptaget av en annan känd radioorganisation.

Efter en kaffepaus var det undertecknads ”tur” att presentera ”Svensksändarna”, en genomgång av vilka stationer som genom åren sänt svenska program till Sverige och en passande programpunkt eftersom både IBRA och DLF var representerade i gruppen. En stor del av underlaget är baserat på Torsten Söderströms, hemsida ”Svenskspråkiga radioutsändningar som gått till historien”.

Hugo Wandel, foto: Stig Granfeldt
Hugo Wandel, foto: Stig Granfeldt

Sedan blev det ”Från Sveriges Radios utlandsprogram till Deutschlandfunk” med Hugo Wandel. Han berättade om sitt liv från journalist på SR Utlandsprogrammet, och om hur han hamnade på DLF och tiden i Tyskland.

Undertecknad skulle ha kryssningens sista presentation ”Lokalradion” som avhandlar SR:s lokalradio 1977 – 1987. Denna presentation var ett backup-föredrag på DX-Parlamentet senast, ifall någon fick förhinder och denna gång fick den stå över p.g.a. eller tack vare för att Gösta och Hugo var så pratglada att tiden inte räckte till.

Stig summerade därefter konferensdelen och tackade deltagarna för trevlig gemenskap under nästan ett dygn tillsammans.

Vid 1-tiden var det dags för gemensam buffé-lunch med nästan samma meny som buffé-middagen kvällen innan. Sedan var det dags att ”shoppa loss” i taxfree-butiken. För egen del blev det en mycket modest shopping: några paket kameler, två reklam-T-shirts (tyvärr fanns det bara en storlek – M) till extrapris och en påse Werthers Original.

Ungefär kvart över tre var vi åter på fast mark och gruppen splittrades. För egen del dags för bussresa hem till Västerås. Dick skulle ta bussen till Kapellskär för ytterligare en båtfärd hem. Det blev ju en dubbelkryssning över Ålands hav för hans del denna helg!

En mycket trevlig utflykt med DX-vänner från DX-Vännerna. En del saknades av olika anledningar, men dom får väl hoppas på att det blir en tredje tur, så dom får uppleva sjön och gemenskapen i goda vänners lag.

Deltagare:

Dick Christenbrunn (CB), Åland
Bengt Dalhammar (BD), Täby
Stig Granfeldt (SG), Karlstad
Per-Åke Hellander, Hägersten
Eric Lund m. fru Brita, Karlsborg
Claes Olsson (CON), Norrköping
Ullmar Qvick (UQ), Norrköping
Hugo Wandel, Märsta
Lennart Weirell (LWV), Västerås
Gösta Åkerlund, Järfälla

Kryssningsrapportör LWV

Lämna ett svar