Kryssning med DX-Vännerna – Femte turen

På DX-Parlamentet i Jönköping 2019 diskuterades en femte kryssning för DX-Vännerna, denna gång eventuellt till Helsingfors, under första kvartalet 2020. DX-Vännernas tidigare ordförande, Stig Granfeldt, som har varit reseledare på de tidigare turerna, började sondera vilken färja vi skulle åka med och valet föll än en gång på Viking Lines, men nu med M/S Mariella till Helsingfors och datum bestämdes till 16 – 18 februari.

Vi började mjukt med fika i ”vår” konferenslokal och några inledande ord av Stig med information om programmet för kryssningen. Sedan fortsatte Stig med en mycket svår musikquiz med äldre svensk populärmusik. Två segrare utsågs: Kerstin Dalhammar och Kjell Östlund, som erhöll var sitt pris.

Till en början var vi 15 anmälda, men av olika anledningar valde 3 att inte följa med. Denna gång följde Magnus Jesperson med, så vi var två med på Viking-bussen från Resecentrum i Västerås mot Viking Lines färjeterminal i Stadsgården. Eftersom vi inte behövde svänga in i Bålsta var vi framme före beräknad tid kl. 3, men alla andra i gruppen hade redan gått om bord, så vi fick våra biljetter i konferenskassan och vi kunde borda M/S Mariella direkt.

Moritz tog sedan över med en presentation om hur man handhar förbundets KiwiSDR via sin hemdator och om den enhet som installerats i Parkalompolo, som tyvärr är ur drift för närvarande.

Kvällen inleddes sedan med en gemensam buffé-middag i vanlig ordning och efter middagen samlades de flesta av oss i caféet för lite allmänt DX-prat. Ju längre ut i den stockholmska skärgården vi kom, desto gungigare blev resan. Meteorologerna hade aviserat att det skulle bli blåsigt, styv till hård kuling från sydväst. Det blev lite lugnare när vi anlöpte Mariehamn på Åland, men sedan värre när vi kom ut på Finska viken, och alla var inte helt bekväma med sjögången, så det blev dålig sömn för många.

Måndagsmorgonen inleddes med frukost i Á la Carte-restaurangen, där de som ville fick ett glas bubbel att kickstarta dagen med. Vi anlände sedan till Helsingfors och när vi kom ut ur terminalbyggnaden väntade Risto Vähäkainu från Suomen DX-Liitto (SDXL) på oss, som skulle guida oss i den finländska huvudstaden till fots. Som tur var det uppehåll men blåsigt.

Vi startade promenaden upp mot Esplanaden och passerade Presidentpalatset och den Svenska Ambassaden som ligger nära Salutorget, där aktiviteten denna dag inskränkte sig till ett par stånd. Annat är det på sommaren, då hela torget är fyllt med aktiviteter.

Efter ett litet stopp i början av Esplanaden vid en staty, Havis Amanda, gick vi till Domkyrkan, som ligger högt över omgivningen och är en berömd siluett. Ett besök i kyrkan gjordes innan vi promenerade vidare förbi Universitetsområdet för att sedan komma till Centralstationen som vi snabbt passerade invändigt. En kort promenad senare var vi framme vid det nya Stadsbiblioteket Oodi, där vi gjorde ett litet stopp, så den som ville kunde se sig om i lokalerna eller bara vila benen.

Nästa stopp blev Kamppi Chapel of Silence, den Tysta kyrkan. Där man kan gå in och bara sitta en stund i tystnad och kontemplera.

Sista stoppet på rundturen var SDXL:s kansli, som ligger centralt, inte så långt från det berömda varuhuset Stockmanns. Kansliet ligger på 6:e våningen och för att ta sig upp dit kunde man ta trapporna eller hissen, som är den minsta jag sett. Plats för max 3 normalstora personer packade som sillar! Väl uppe i kansliet väntade Håkan Sundman och Henri Ekman med kaffe, juice och lite tilltugg. Lokalen var tidigare bemannad, men används numera som arkiv och för mötessammanträden. Tyvärr kunde inte två av DX-Vännernas tidigaste medlemmar, nr 1 Tor-Henrik ”Torre” och nr 22 Torsten ”Tosso” Söderström, möta upp p.g.a. medicinska skäl. Båda var ju med då DX-Vännerna bildades 1963 i Nässjö.

Så återstod bara en promenad i egen takt tillbaka till Viking-terminalen, som ligger på Skatudden. Någon hade en stegräknare med sig och den visade drygt 14 000 steg, så promenaden i snålblåsten uppskattades till ca 8 km. Inte illa för en grupp med en medelålder på 72 år, den äldsta 85!

Då alla återsamlats på färjan följde dagens presentationer och först ut var Kjell Östlund med support av Gullmarie Linder. Han berättade om den amerikanska reseklubb dom är med i och som erbjuder gruppresor till förmånliga priser och visade bilder från deras senaste resa i den danska författarinnan Karen Blixens spår i Kenya.

Den tredje presentationen stod undertecknad för och det handlade om Malaysia som land och lite om DX-ing i tropikerna som jag gjorde 1982 – 1984 och fick 42 länder verifierade under 2,5 år.

Lars Wieden visade sedan bilder från västkustgängets senaste expedition till Parkalompolo, PAX134, som genomfördes i oktober 2019.

Sedan blev det dags för Stig att informera om arbetet med den nya boken om svensksändarna som blir en fortsättning av kompendiet ”EA minns Svensksändarna”. Det kommer att bli betydligt fler svensksändare som kommer att ingå i denna bok som beräknas omfatta ca 350 sidor och komma ut i slutet av året.

Magnus informerade om arbetet som h-red för DX-Aktuellt och problemen som PostNord orsakar.

Stig summerade därefter konferensdelen och tackade deltagarna för trevlig gemenskap under nästan två dygn tillsammans.

Vid 20-tiden var det dags för gemensam buffé-middag med samma meny som middagen kvällen innan. Då var vi en bra bit ut på Finska viken, sjögången tilltog och färjan stampade ordentligt i den hårda vinden från sydväst med tillhörande kraftig sjögång. Vågorna till och med sköljde upp över fönsterna på 7:e däck där vi satt längst fram i restaurangen. Ännu en gungig natt med dålig sömn väntade.

Följande morgon var det säkert flera av oss som hade träningsvärk efter stadspromenaden. När vi sedan intog frukosten meddelades det att vi var ca 2 timmar sena p.g.a. det dåliga vädret. Kaptenen hade sänkt farten, så att överfarten inte skulle bli alltför obekväm.

Vi var iland vid 12-tiden och sedan var det bara att leta upp Viking-bussen för färd hem till Västerås.

Ännu en mycket trevlig utflykt med vänner från DX-Vännerna. Några saknades av olika anledningar, men dom får väl hoppas på att det blir fler turer, så dom får inandas havsluft och uppleva gemenskapen i goda DX-Vänners lag.

Deltagarna:

Bengt Dalhammar (BD), Täby

Kerstin Dalhammar, Täby

Stig Granfeldt (SG), Karlstad
Magnus Jesperson (MJT), Västerås

Per-Åke Hellander, Hägersten

Gullmarie Linder, Råå

Moritz Saarmann (MS), Mölnlycke

Ulla Saarmann, Mölnlycke

Lennart Weirell (LWV), Västerås

Lars Wieden (LW), Göteborg

Iris Åback, Västra Frölunda

Kjell Östlund, Råå

Lite info om DX-Vännernas kryssningar genom åren:

Fem kryssningar har gjorts: 2014, 2016, 2018, 2019 och 2020.

Totalt har 31 deltagit, 11 har deltagit i två eller fler turer och 3 samtliga turer.

17 personer har haft presentationer.

Kryssningsrapportör Lennart Weirell

En kommentar:

Kommentarer är stängda.